Kokias žalas atlygina būsto draudimas?

Viena iš populiarių draudimo rūšių – busto draudimas. Jį renkasi tie, kam svarbu išsaugoti esamą namų, buto, nekilnojamojo turto nuosavybės vertę. Juk gyvenimas nenuspėjamas, kartais dėl aplinkybių turtas nukenčia. Nekilnojamasis turtas, be abejo, yra vienas materialiai brangesnių dalykų, todėl šį turtą drausti verta.

Tiek gyvenamą, tiek nuomojamą būstą drausti verta

Jeigu kažkam kartais kyla abejonių, ar reikalingas busto draudimas, reikėtų leisti įsivaizduoti sau, kad būstas visiškai sugadintas. Ką tada jaustumėte? Ar tai nebūtų didelis praradimas, ar visgi labai gailėtumėtės, kad anksčiau neapdraudėte? Būsto draudimas – tai ta draudimo rūšių, kuri labai efektyviai gali kompensuoti patirtus nuostolius, nes nuostolius įvertinus pinigine išraiška, sulaukus draudimo kompensaciją, už gautą sumą beveik visada galima susigrąžinti buvusią vertę. Kitaip nei kitų draudžiamųjų rizikų atvejais, kada materiali draudimo suma dažnai tampa alternatyva prarastam turtui, o ne visiškai jį pakeičia (pvz., draudžiant sveikatos, kelionių, nelaimingų atsitikimų draudimu). Tad jeigu būstas jums daug reiškia – verta draustis. O dažniausiai jis reiškia nemažai, nes tenka ilgai taupyti arba mokėti paskolą, kol pavyksta išsimokėti už turimą butą ar namą. Juk tai vienas brangiausių pirkinių kiekvieno žmogaus gyvenime. Ypatingai svarbu būstą drausti, kai patys jame negyvenate. Tuomet tikrai bus galima paprasčiau reaguoti, esant ekstremalioms situacijos, nereikės kaltinti savęs, kad gal būtumėte užbėgę nelaimei už akių, jeigu patys ten būtumėte gyvenę. O ir nuomininkai ramiau jausis.

Kokias žalas padengs draudimas?

Kaip ir visais draudimo atvejais, būsto draudimas gali padengti tam tikras patirtas žalas. Nedraudžiamaisiais įvykiais galima laikyti tokius atvejus, kada padaroma kokia nors tyčinė žala. Taip pat, jeigu būstą užlieja vanduo dėl nesandarių balkonų, sienų ar stogo. Tuo atveju, kai yra gamybinis (statybų) brokas, draudimas taip pat negali prisiimti atsakomybės. Draudimas neapmoka ir tokių žalų, kurios yra tik estetinės ir susijusios su natūraliu nusidėvėjimu. Jeigu būstą užlieja rizikingos, avarinės būklės vamzdynas, tai taip pat nebus padengta draudimo. Trumpai tariant, jeigu būsto savininkas galėjo lengvai užtikrinti namų saugumą, sutvarkyti avarinės būklės sistemas, kad nenutiktų blogiausia, tai bus laikoma jo, o ne draudimo atsakomybe.

Tačiau yra labai daug atvejų, kada niekaip neprisiimsi atsakomybės sau, nes kartais žala patiriama tiesiog negalėjus iš anksto to numatyti, įvykiams užbėgti už akių. Tai – gaisrai, potvyniai namuose iš tvarkingos santechnikos, vagystės, įsilaužimai, stichinių nelaimių padariniai ir kitos nenumatytos situacijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *